Paddenstoelenragout met licht gerookte ham

Ingrediënten voor vier personen:

4 grote of 8 kleine, afgebakken ragout bakjes
20  gram gedroogd eekhoorntjesbrood
100 gram licht gerookte ham, aan een stuk
100 gram kastanjechampignons
100 gram cantharellen
1 sjalotje
4 eetlepels bloem
3 dl gevogelte- of groentenbouillon
2 eetlepels zonnebloemolie
2 eetlepels roomboter
peper uit de molen en zout naar smaak

Bereidingswijze
Het gedroogde eekhoorntjesbrood gedurende  15 minuten in warm water wellen. Na het wellen in kleine stukjes snijden. Het eekhoorntjesbrood zorgt voor een intensere smaak van de ragout.  Het sjalotje schillen en in stukjes snijden. De kastanjechampignons schoon borstelen, de harde onderkant afsnijden en in plakjes of stukjes snijden.  De cantharellen schoon vegen en in kleine stukjes scheuren. Een mengsel van olie en roomboter in een koekenpan verwarmen en de kastanjechampignons, cantharellen, eekhoorntjesbrood  en de stukjes sjalot roerbakken. De bloem erover strooien, goed roeren en de bouillon al roerende toevoegen. Vijftien tot 20 minuten op de laagste hittebron laten pruttelen. Af en toe roeren en op smaak brengen met peper en zout. De licht gerookte magere ham in reepjes snijden en zeer kort om en om licht bakken in een koekenpan zonder vet. De afgebakken ragoutbakjes kort in de oven verwarmen en met de ragout vullen. Met de reepjes ham garneren. Een licht gekoeld glas Brand Dubbelbock erbij serveren. Het moutige en volmondige karakter van dit robijnrode bier met de subtiele en aangename lichte bitterheid in de afdronk, ondersteunt de smaak van de paddenstoelen in combinatie met de licht gerookte toets van de ham.

Bockbier suggestie: Bockbier (Dubbelbock)


Dit recept is afkomstig van de website www.biercuisine.nl.

Actueel

Bockbierspecial van Bier! magazine is uit!

02-10-2015Bockbier is een speciale seizoenseditie van het magazine BIER! en komt dit jaar voor de tweede keer uit! In deze special vindt u een compleet overzich...lees verder

42 Bockbierambassadeurs benoemd in Hoeve Kromwijk Zoetermeer

06-10-2014Vanmiddag presenteerden de leden van Nederlandse Brouwers de nieuwe herfstbockbieren van 2014. Traditiegetrouw gebeurde dit op de eerste maandag van o...lees verder

Meesterkok Angélique Schmeinck inspireert bij Nederlandse Brouwers Bockbierlunch

07-10-2013Leden van Nederlandse Brouwers presenteren nieuwe herfstbockbieren 2013Vandaag presenteerden de leden van Nederlandse Brouwers de nieuwe herfstbockbie...lees verder