Gehaktballetjes met appelstroop en gele linzenpuree

Ingrediënten voor vier personen:
500 gram gehakt, half rund, half varken
1 middelgrote ui
4 beschuiten
1 ei
2 kleine takjes verse tijm
2 eetlepels appelstroop
2 theelepels komijnpoeder
2 eetlepels fijngeknipte bladselderij
175 gram gele linzen
3 dl gevogelte- of groentenbouillon
0,6 liter water
3 eetlepels olijf- of zonnebloemolie
peper uit de molen en zout naar smaak

Bereidingswijze:
Het water aan de kook brengen en de gewassen gele linzen toevoegen. In ruim 1.5 uur op de laagste hittebron garen. Extra water toevoegen voor een smeuïge substantie.  Tien minuten voor het einde van de stooftijd de komijnpoeder erdoor roeren. Met een vork of stamper fijn stampen en op smaak brengen met peper en zout. De ui schillen, halveren en fijn raspen. In een mengkom het gehakt met de fijngewreven beschuit, het ei, fijngeknipte bladselderij en de ui mengen. Op smaak brengen met peper en zout en gedurende 1 uur in de koelkast laten opstijven. Gelijkmatige balletjes vormen en eventueel iets plat slaan. De olie in een braadpan verwarmen en de balletjes aan alle kanten aanbraden. Bouillon en takjes tijm toevoegen en op de laagste hittebron in 35 tot 40 minuten gaar stoven. Tien minuten voor het einde van de stooftijd de takjes tijm verwijderen, het stoofvocht iets inkoken,  appelstroop toevoegen en verder stoven. Op smaak brengen met peper en zout. Gehaktballetjes en saus over voorverwarmde borden verdelen, vergezeld van de gele linzenpuree. 
 
Bockbier suggestie: Hertog Jan Bockbier

 
Dit recept is afkomstig van de website www.biercuisine.nl.

Actueel

Bockbierspecial van Bier! magazine is uit!

02-10-2015Bockbier is een speciale seizoenseditie van het magazine BIER! en komt dit jaar voor de tweede keer uit! In deze special vindt u een compleet overzich...lees verder

42 Bockbierambassadeurs benoemd in Hoeve Kromwijk Zoetermeer

06-10-2014Vanmiddag presenteerden de leden van Nederlandse Brouwers de nieuwe herfstbockbieren van 2014. Traditiegetrouw gebeurde dit op de eerste maandag van o...lees verder

Meesterkok Angélique Schmeinck inspireert bij Nederlandse Brouwers Bockbierlunch

07-10-2013Leden van Nederlandse Brouwers presenteren nieuwe herfstbockbieren 2013Vandaag presenteerden de leden van Nederlandse Brouwers de nieuwe herfstbockbie...lees verder